top of page

Türkiz - a védelmezés kékeszöld köve


December hónap legnépszerűbb születési köve a türkiz, mely az egyik legrégebbi kő az emberiség történelmében - királyok, sámánok és harcosok talizmánja, az egyik elsőként bányászott drágakő.


Története és spirituális jelentősége


Nevét a francia turquois szóról kapta, melynek jelentése “török”, mivel Európába először Törökországon keresztül szállították, de már jóval korábban az ókori Egyiptom fáraóit és uralkodóit is elbűvölte, és előszeretettel díszítették ékszereiket és kegytárgyaikat vele. Emellett kínai kézművesekről is vannak feljegyzések 3000 évvel ezelőttről, melyek említést tesznek a türkiz drágakő használatáról, valamint az őslakos indiánok is alkalmazták csereeszközként. Az apacsok hite szerint a szivárvány lábánál türkiz található, továbbá úgy gondolták, hogy íjra vagy lőfegyverre való rögzítése növeli a célzásuk hatékonyságát, amulettként pedig védelmet nyújt számukra. A népi hiedelemben a mai napig a védelem kövének tartják: a testet védelmezi a szerencsétlenségek és balesetek ellen, viselőjének pedig magabiztosságot kölcsönöz.


Fizikai tulajdonságai és gondozása


A türkiznek egyedülálló kékeszöld árnyalata van, melyben gyakran finom barnás erek (másnéven mátrixok) futnak át, köszönhetően a kőzetmaradványoknak, melyekben kialakult. A teljesen tiszta, mátrixtól mentes kő igazi ritkaságnak számít. Ékszerkészítéshez leggyakrabban egybefüggő íves felületet alakítanak ki rajta (cabochon), de gyakran formálnak belőle gyöngyöt (beads) vagy lapos darabokat is berakásokhoz (flat for inlays). A Mohs-skálán* eléri az 5-6-os keménységet, azaz jóval puhább és sérülékenyebb, mint a gyémánt, a zafír vagy a rubin, viszont keményebb, mint a borostyán, a korall, vagy akár az ezüst.


Általában fényálló, viszont nagy hő hatására elszíneződhet, vagy akár el is törhet. Meleg, szappanos vízzel nyugodtan tisztítható, ám a különböző olajokat, savakat, gőzt jobb elkerülni a közelében.


Tények és érdekességek

  • A türkiz az egyetlen drágakő, amely után külön színt neveztek el.

  • A türkiz már csak néhány helyen bányászható a világban, a legnagyobb beszerző hely Kínában található, Hubei tartományban.

  • A legnagyobb méretű türkiz 1.03 méter hosszú, 1.06 méter magas, 26 centiméter széles és 225 kg.

  • A hírességek közül Meghan Markle, Cameron Diaz és Heidi Klum is előszerettel hord türkiz ékszereket.

  • A türkiz egy kedvelt ajándék a 11. házassági évfordulóra.

Ha szívesen meglepnéd egy szerettedet Te is egy ilyen különlegességgel, nézz szét kínálatunkban!



Ékszerek: Mattioli, Garavelli Design Italy, Piero Milano, Terzihan


*Ez az 1-től 10ig terjedő skála a leggyakoribb módszer, amelyet a drágakövek és ásványi anyagok keménység szerinti rangsorolására használnak - a legpuhább az 1-es besorolást kapja, a legkeményebb pedig a 10-est (gyémánt).






bottom of page