top of page

Gyémántok

Üzletünkben foglalkozunk csiszolt gyémántok értékesítésével is. Az általunk forgalmazott 0.5 ct feletti gyémántok többsége GIA nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkezik, ellenkező esetben más elismert nemzetközi intézmény (pl. HRD) certifikátját biztosítjuk a drágakő mellé. A bizalom és az integritás különösen fontos számunkra, így csak megbízható partnerekkel működünk együtt, és gyémántjaink mind etikus forrásból származnak.  

IMAGE4_DIAMONDS.jpg

A készletünkben megtalálható, magas minőségű gyémántok mellett vállaljuk drágakövek beszerzését nemzetközi gyémánttőzsdékről, versenyképes áron, az Ön egyedi igényei szerint, meghatározott paraméterek alapján. Térjen be hozzánk egy konzultációra, melynek során részletes felvilágosítást nyújtunk, és megtekintheti különböző csiszolású, magas minőségű drágaköveinket is.​

Meglévő gyémántját tanúsíttatni szeretné? Ebben is szívesen állunk rendelkezésére! Szerződéses kapcsolat-ban állunk a GIA szervezettel, a világ legelismertebb hitelesítő intézményével.

Amennyiben további kérdése merül fel, illetve ha szeretne időpontot egyeztetni GIA képesítéssel rendelkező drágakő-szakértőnkkel, keressen minket elérhetőségeink egyikén!

IMAGE5_DIAMONDS.jpg

Amit muszáj tudni, ha gyémántot vásárolunk

Gondolta volna, hogy egy adott nagyságú gyémánt értéke akár párezer forinttól sok millióig terjedhet? Legbecsesebb kövünk értéke nemcsak annak méretétől függ, hanem színétől, tisztaságától, valamint csiszolásának formájától, minőségétől és pontosságától is. Ezen alapvető tulajdonságok mellett vannak egyéb tényezők is, amikről kevesebben hallottak, így például az, hogy UV fény alatt fluoreszkál-e a gyémánt, illetve, hogy mesterségesen kezelt-e a kő. Az sem mindegy, hogy milyen tanúsítvánnyal rendelkezik - egyes intézmények minősítése kevésbé elfogadott szakmai berkekben, és félrevezetheti a laikusokat a gyémánt értékét illetően. Egész pontosan, ha egy intézmény "felülminősíti" a gyémántot például az etalonnak számító GIA elvárásaihoz képest, akkor a jó ár-érték arány csak látszat, mivel az adott gyémánt a valóságban gyengébb paraméterekkel rendelkezik, mint ahogy a tanúsítványon fel van tüntetve. A gyémánt árát befolyásolja még a kereslet és kínálat mértéke egy-egy adott méretre, színre vagy csiszolási formára, azonban értéke viszonylag stabil, nagy árkilengések ritkán fordulnak elő.

 

Ahogy korábban már említettük, a drágakőként felhasznált gyémánt értékét alapvetően az ún. „4C” alapján határozzák meg, feltéve, hogy minden csiszolási paraméter "kiváló" minősítésű, és a kő nem fluoreszkál:

bloom_012.png

COLOUR(szín)

CLARITY(tisztaság)

CARAT(tömege karátban)

CUT(csiszolás)

gyemantok-szin2.png

SZÍNTELEN

KÖZEL SZÍNTELEN

SÁPADT SÁRGA

VILÁGOS SÁRGA

SÁRGA

4C = A gyémánt színe

Nagy általánosságban elmondható, hogy minél fehérebb (pontosabban színtelenebb) a gyémánt, annál értékesebb. A gyémánt általában a sárga szín irányában tér el a fehértől. Az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála az ABC betűit használó, amelyben a D-betű jelenti a legfehérebb színt. D-H-ig a kő fehérnek számít, ezután következnek az I, J gyengén árnyalt fehér, majd a sárgásabb árnyalatok. Ennek megfelelője más besorolás szerint a River>Top Wesselton>Wesselton>Top Crystal>Crystal>Top Cape>Cape stb., ahol a River a kivételesen fehér/színtelen, a Wesselton a fehér, Cape pedig a sárgás árnyalatot jelzi.

A gyémántok a természetben a szivárvány számos színében előfordulhatnak. Lehet rózsaszín, kék, sárga, zöld, vörös, stb. Ezeket " fancy színű gyémántoknak" nevezik, értékük nehezen meghatározható, leginkább gyűjtői jellegű. Minél ritkább egy természetes szín vagy színárnyalat, annál értékesebb. Fontos megemlítenünk, hogy a színes gyémántok gyakran kezelt kövek, melyeknek más az értéke, mint a természetes színes gyémántoké. Az utóbbiak adott esetben sokkal többet is érhetnek fehér megfelelőjüknél. A fehér mellett legelterjedtebbek a kevésbé értékes barna és fekete gyémántok, illetve ezek kombinációja is jól mutat egy-egy ékszeren.

4C = Tisztaság

A gyémántok tisztaságának vizsgálatát tízszeres nagyítás alatt végzik gyakorlott szakértők, illetve szakavatott minősítők. Az ilyen nagyítás mellett látható zárványok határozzák meg a gyémánt tisztaságát, még a tízes nagyítás alatt nem látható zárványokat nem veszik figyelembe a gyémánt minősítésénél. A zárványok különböző színűek lehetnek, így rosszabb esetben fekete, illetve ideális esetben átlátszó. Alakjukat tekintve is változatosak, lehetnek szemcsések, tű alakúak, stb. A gyémánt tisztaságát meghatározza a zárványok mérete, mennyisége, elhelyezkedése és intenzitása. Minél tisztább a kő, annál ritkább és értékesebb. Noha a zárványok a gyémánt minőségét alapvetően rontják, egyben karaktert is adnak a kőnek, amitől következtetni lehet a gyémánt természetességére.

Egy olyan drágakő, melyben nagyító alatt nehezen megtalálható, kisebb méretű zárványok vannak, még lehet nagyon magas minőségű, és ezáltal kiváló ár-érték arányt is képviselhet.

A legjobb minősítés a gyémánt tisztaságát tekintve az IF, amikor 10x-es nagyítás alatt nem láthatók a kőben zárványok. Kiváló tisztaságúnak számít a VVS, illetve a VS, míg az SI minősítésű kövekben sem találhatók jellemzően szabad szemmel látható zárványok. Az I minősítés azonban már szabad szemmel látható zárványokat jelöl, ami a kövek értékét már jelentősen csökkenti.

1.png

FL – IF = ‘Flawless vagy Internally Flawless', melynek jelentése hibátlan. Nem láthatók belső zárványok 10x nagyítás alatt.

2.png

VVS1 – VVS2 = ‘Very Very Small inclusions', melynek jelentése rendkívül apró zárványok. Fehérek/színtelenek, szakember számára is nehezen detektálhatóak 10x nagyítás alatt.

3.png

VS1 – VS2 = ‘Very Small inclusions', melynek jelentése nagyon apró zárványok. Jellemzően fehérek, de már könnyebben detektálhatóak 10x nagyítás alatt.

4.png

SI1 – SI2 = ‘Small inclusions’, melynek jelentése apró zárványok. Fehérek vagy színesek, könnyen észrevehetőek 10x nagyítás alatt, illetve bizonyos esetekben szabad szemmel is.

5.png
6.png

I1; I2 – I3 = ‘Imperfect’, melynek jelentése tökéletlen. A zárványok láthatóak 10x nagyítás alatt, illetve a legtöbb esetben szabad szemmel is.

gyemantok-meret_1.png
4C = Méret

A karát (carat, ct) a drágakövek tömegének megadására használt mértékegység. 1 ct = 0,2 g (Nem összetévesztendő a nemesfémek finomságát jelző karáttal!) A gyémántárakat karátonként szokták megadni. A kövek értéke méretük növekedésével jellemzően exponenciálisan növekszik, mivel a nagyobb méretű gyémántok előfordulása jóval ritkább. Ezáltal a gyémánt értéke (azonos szín, tisztaság és csiszolás mellett) nagyot ugrik, ha átlépi az 0,5ct, 1ct, 1,5ct, 2ct, 3ct, stb határértékeket.

4C = Csiszolás

A csiszolás az az eljárás, amely során a kő természetes rejtett szépségeit, tüzét, színszórását a legjobban érvényre juttatják. A gyémánt fényszórása a briliáns (kerek) csiszolásnál a legerősebb, amely precíz számításokon, a fazetták fénytörésének optimalizálásán alapszik. Ezért is nevezik a gyémántot sokan (egyébként hibásan) brillnek, briliánsnak. A briliáns csiszolásnál a fazetták által bezárt szögek pontossága határozza meg a csiszolás minőségét, azon belül a csiszolási arányok, a szimmetria és a polírozás minősége. A legjobb minőségi besorolás a csiszolást illetően a “triple ex”, azaz EX-EX-EX, amikor a gyémánt minden csiszolási paraméterre “excellent”, azaz kiváló minősítést kap. Ezeknek a köveknek a legerősebb a tüze, és jellemzően többe kerülnek.

Egyéb csiszolási formák is léteznek, amelyek inkább egy-egy ízlést vagy divatot szolgálnak, ezek a “fancy csiszolások”. Ilyen a népszerű “princess”, azaz négyzet alakú csiszolás, az “emerald”, azaz téglalap alakú csiszolás, vagy a “pear”, azaz csepp alakú csiszolás, hogy néhány példát említsünk. Azonos karátszám és minőségi paraméterek mellett a fancy csiszolású kövek értéke jellemzően alacsonyabb, mint brill csiszolás esetén.

cut too deep.png
cut too shallow.png

TÚL MÉLY CSISZOLÁS

TÚL LAPOS CSISZOLÁS

perfectly proportioned.png

TÖKÉLETES CSISZOLÁS

gyemant csiszolasok
block 04 - 1.png
block 04 - 2.png
bloom_01.png

A gyémántok árazása a Rapaport lista alapján

A gyémántok világpiaci értékét a hivatalos, egyébként bizalmas Rapaport lista határozza meg. Az érték meghatározása egy mátrix formájában történik, melynél bizonyos méretsávokra meghatározzák a kövek értékét szín és tisztaság szerint, tökéletes csiszolás mellett. Ezt az értéket csökkenthetik egyéb tényezők, mint a csiszolás tökéletlensége, vagy pl. a kő fluoreszcenciája. Ennek alapján egy-egy gyémánt világpiaci értéke egy szakértő által megközelíthető pontossággal meghatározható, amennyiben a kő megbízható, nemzetközileg elfogadott tanúsítvánnyal rendelkezik. Tapasztalataink szerint még gyakorlott gyémántszakértők is tévedhetnek egy-két kategóriát a gyémánt paramétereit illetően az elismert nemzetközi intézmények profi minősítőihez képest, ami adott esetben jelentős összegeket jelenthet a gyémántok esetleges adás-vételénél. Ezért javasoljuk, hogy bizonyos méret felett tanúsítvány nélküli gyémántjukat vizsgáltassák be ilyen esetben. Ebben szívesen nyújtunk mi is segítséget, mivel a leghitelesebbnek számító GIA intézménynél regisztrálva van üzletünk.

A gyémántok nemzetközi tanúsítványai

A gyémántról certifikátot (tanúsítványt) ugyan nem kötelező adni, azonban az egyfajta garanciaként szolgál arra, hogy valóban azt kapjuk, amire számítunk. Fontos, hogy gyémántot illetve gyémánt ékszert csak megbízható forrásból vásároljunk, vagy adott esetben vizsgáltassuk be gyakorlott szakértővel! Egy kereskedő saját tanúsítványa az ő személyes garanciáját jelenti, valós értéke a nemzetközi, minősített intézmények (pl. GIA, HRD) hivatalos certifikátjának van. Az utóbbinak magas a díja, így jellemezően csak bizonyos nagyságot meghaladó kövekre szokták igényelni, ami jellemzően 1ct, de legalább 0,4-0,5ct. A hivatalos nemzetközi certifikátnak tartalmaznia kell a kő pontos megnevezését, legfontosabb tulajdonságait, sorszámmal, dátummal, a kiállítás helyével, a zárványokat bemutató ábrával vagy fotóval, a kiállító intézmény és személy nevével, hologramjával, és/vagy aláírásával ellátva.

A gyémánt értékét befolyásolhatja, hogy melyik intézmény állította ki róla a tanúsítványt. Noha a gyémánt paramétereire a tanúsítvány maga nincs hatással, azonban egyes intézmények szigorúbbak, mint mások, így ugyanarra a kőre egy-egy tanúsító intézet más-más jellemzőket (pl. színt illetve tisztaságot) határozhat meg. Ez szakmai berkekben ismert, és a szakértők eszerint viszonyítják a gyémánt értékét a Rapaport listához. Emiatt fontos, hogy a kereskedő, akitől vásárolunk, kellő tájékoztatást nyújtson, és megbízhatónak bizonyuljon. Arra is figyelni kell, hogy a tanúsítványokat hamisíthatják, ami megint csak azt erősíti, hogy gondosan válasszuk meg drágakövünk beszerzési forrását.

bottom of page