top of page

Citrin – a boldogság és a gazdagság köve

A citrin drágakő a kvarc kristályok családjába tartozik, azon belül a sárgás, narancssárgás és barna színű árnyalatokkal rendelkező változatok kapták ezt a fantázianevet. Kémiai összetételét tekintve tehát megegyezik az ametiszttel, a rózsakvarccal vagy a füstkvarccal, de mézes színével melegséget áraszt, ezért is tartják a boldogság és a bőség kövének, és nyugtató hatásának köszönhetően sokan gyógyító erőt is tulajdonítanak neki.


A természet által képződött citrin viszonylag ritka, ezért a piacon fellelhető kínálat zöme a fakóbb, és ettől értéktelenebb lila ametiszt hőkezelésének eredménye, melegítéskor ugyanis a lilás szín sárga, narancssárga és barna árnyalatokká változik. Legkeresettebb ezek közül is a napsugarak melegségét, nyugalmát árasztó mézes, narancsos árnyalat, bár a kortárs ékszerészek inkább az izgalmasabb, vörösesebb és mélybarnább színeket preferálják, gyakran teljesen egyedi csiszolási formákkal. Az ékszeriparban használt citrin jellemzően teljesen áttetsző, így a barnás foltok, zárványok elértéktelenítik. A természetes, kezeletlen citrin ritkaságának köszönhetően jóval költségesebb, mint a könnyebben megfizethető hőkezelt változat.


A citrin ez egyik legkedveltebb sárga drágakő, mivel ára jóval kedvezőbb a hozzá megközelítésig hasonló sárga topázénál. Valójában sokáig keverték is ezt a két drágakövet, ezért is lett mindkettő a november hónap születési köve. A citrin jó alternatíva lehet a nála sokkal értékesebb sárga zafír helyett is. Kedvező ára mellett előnye még tartóssága, szívóssága: a Mohs-skálán ugyanis 7-es keménységi besorolást kapott.


Mint minden kő, a citrin is különböző spirituális attribútumokkal bír. A népi hiedelemben a téli időszak sötétségének elűzésére használják melegséget árasztó színe miatt, illetve úgy tartják, hogy a napfény energiáját sugározva pozitivitást, optimizmust, vidámságot és egészséget közvetít. A feng shui szerint a lakás úgynevezett „gazdagság sarkát” aktiválja a citrin, így az ebben a sarokban elhelyezett kristály hozzájárulhat az anyagi sikerhez, mivel feloldja az elakadt pénz-energiákat. Ha pedig pénzről van szó, egy darabka az említett kőből a pénztárcánkban (vagy akár magunkon viselve) állítólag nagyszerű módja annak, hogy egyszerre fokozzuk a bőséget és aktiváljuk nagylelkűségünket.


A citrin legfontosabb forrásai Bolívia, Spanyolország, Madagaszkár, Mexikó és Uruguay.

A novemberben világot látottaknak ideális születésnapi ajándék. Emellett jellemzően a 13. házassági évfordulóra adják életük választottjának a nagyvonalúbb férjek.



Ékszerek: Garavelli Design Italy, Terzihan







bottom of page