top of page

Esküvőre készültök? Erre figyeljetek, amikor karikagyűrűt vásároltok!


Megérkezett a május, indul az esküvőszezon, és az ékszerboltokat ilyenkor ellepik a karikagyűrűt, vagy más néven jegygyűrűt kereső párok. A gyűrűk kiválasztása elsőre könnyű feladatnak tűnhet, de a legtöbbször korántsem bizonyul annak, mert nagy a választék, nagy az ár szerinti szórás, és fontos megérteni, hogy mi képviseli a megfelelő ár-érték arányt. Emellett a karikagyűrűket egy életre választjuk, jellemzően minden nap viseljük majd, és eszmei értékük miatt általában nem szívesen cseréljük le másik modellre, így jó, ha megalapozott döntést hoztok még akkor is, ha egy klasszikus modellről van szó.

Fontos szem előtt tartani, hogy az üzletek jellemzően nem tartanak kész karikagyűrűket készleten, csak mintakollekciókat, és a kiválasztott modellt a megfelelő ujjméret szerint kell rendelni, ezért jobb nem az utolsó pillanatra hagyni ezt a mozzanatot sem.

A rendelési idő jellemzően 1-2 hét, de egyes márkáknál/modelleknél akár 4-6 hétig is elhúzódhat. Arra is van példa, hogy a gyűrűkön utólag még állítani szükséges a méretet. Tervezzetek tehát időben, ha tehetitek!

Segítségképpen összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amikre a jegygyűrűk kiválasztásánál érdemes odafigyelni, hogy leegyszerűsítsük Nektek az előkészületeket.



10 fontos szempont a karikagyűrűk kiválasztásánál


  1. Legyen komfort kialakítású (belül domború), hogy kényelmes legyen, és na ragadjon be alá kosz, szappan, stb. Ez különösen fontos, hiszen minden nap viselitek majd, és a beragadt szennyeződések bőrproblémákat is okozhatnak.

  2. Legyen benne megfelelő mennyiségű “anyag”, hiszen az arany valamennyire kopik, és a karikagyűrűk nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. A nagyon olcsó, kikönnyített gyűrűk hosszú évek alatt teljesen el tudnak vékonyodni, akár el is törhetnek. Ezekben jellemzően nincs „komfort” kialakítás sem. Az ideális anyagvastagság nagyjából 1,7 mm-nél kezdődik.

  3. Az ár összehasonlításánál figyeljetek arra, hogy ne "körtét hasonlítsatok össze almával"! Fontos az anyagmennyiség figyelembevétele, mert két egyformának tűnő gyűrű esetében gyakran akár a duplája is lehet a másik gyűrű súlya. Ne csak a szélességet nézzétek tehát, hanem a vastagságot is! Emellett a készítés módja is nagyban befolyásolja az árat: a kézzel készített gyűrűk jellemzően jobb minőségűek, mert nem jelennek meg öntési hibák, légbuborékok az anyagban.

  4. A gyűrű formája is befolyásolja az ötvösmunka mennyiségét és nehézségét, így az árat is – egy egyszerűnek tűnő lekerekített alak sokszor jóval munkaigényesebb lehet, mint hinnénk. Emellett a nemesfém anyaga is megdrágíthatja a munkadíjat – platinával például sokkal nehezebb dolgozni, és nagyobb anyagveszteség keletkezik a készítésnél.

  5. Ha gyémántok is kerülnek a karikagyűrű(k)be, érdemes kevésbé érzékeny kőfoglalási módot választani, hogy a kövek stabilabban álljanak.

  6. A gyűrűk felületének kiválasztásánál érdemes tudnotok, hogy a fényes gyűrűk valamennyire bemattulnak (viszonylag rövid időn belül), köszönhetően a gyűrűn keletkező mikrokarcoknak, míg a matt gyűrűk jellemzően felpolírozódnak a dörzsölésnek köszönhetően. A jó hír, hogy a felületkezelés bármikor egyszerűen orvosolható, és akár módosítható is mattból fényessé, fényesből mattá.

  7. A fehérarany gyűrűk ródium bevonatot kapnak, ami a platinák családjába tartozó nemesfém. Ettől lesz fényesen csillogó fehér a gyűrűnk, hiszen alapból mind a 14kt-os, mind a 18kt-os arany enyhén sárgás-szürkés színű (a 18kt sárgásabb, mert abban több a színarany). A ródium bevonat idővel lekopik, ezért érdemes párévente szervizelni a karikagyűrűket, amikor az ötvösök felpolírozzák, felületkezelik és fehérarany esetében ródiumozzák, illetve ha vannak benne drágakövek, akkor a foglalatokat is ellenőrzik, és szükség esetén megerősítik. Ezt a szervizelést mi a vásárlóinknak díjmentesen biztosítjuk.

  8. A 14kt és 18kt közötti választás sokaknak dilemma. Bár a 14kt-os arany valamivel keményebb, mint a 18kt-os, ez a mindennapokban nem észrevehető, közel ugyanolyan sérülékenyek ill. strapabíróak lesznek a gyűrűk, tehát ne ez legyen a fő szempont az anyag kiválasztásánál. A 18kt-os aranynak magasabb a színarany tartalma, emiatt értékesebb, és értelemszerűen többe is kerül.

  9. Ha “rozé-“, vagy más néven rózsaarany gyűrűt szeretnétek, 18kt-os aranyból csak egy világosabb árnyalat létezik, míg 14kt-os esetén választhattok egy vörösesebb árnyalat, illetve egy halványabb (ún. középszín) közül.

  10. Végül, de nem utolsósorban pedig: Ne legyen szempont a legutolsó divat. Tervezzetek hosszú távra a karikagyűrűkkel is! Sokszor az örök klasszikus, letisztult modellek bizonyulnak a legjobb választásnak, vagy az olyan egyedi modellek, amik a Ti saját egyéniségeteket tükrözik.

A gyűrűméret és a hagyományok


Az ujjméreteteket és az ehhez megfelelő gyűrűméretet gyűrűmérővel lehet meghatározni. Az az ideális méret, ami már egy kicsit szorul, nem az, amit kényelmesen le tudtok húzni! A legjobb, ha már az egyértelműen szűk gyűrűnél eggyel nagyobbat választotok.

Itt fontos figyelembe venni, hogy ha a rendelt gyűrű szélesebb, mint a méretező szerszám, akkor érdemes 0,5-1 számmal nagyobb méretet rendelni.

És akkor jön a tipikus kérdés: melyik kézen kell hordani a karikagyűrűt? A magyar hagyományok szerint az esküvőt követően a jobb kézen kell hordani, viszont a legtöbb nyugati országban a bal kézen hordják. Ennek oka, hogy a római korban azt tartották, hogy a bal gyűrűsujjat az ún. „Vena Amoris”, azaz a „szerelem vénája” köti össze a szívvel. Valójában minden ér a szívhez vezet, így nem tudtok nagyot hibázni. ;)

Reméljük segítettünk ezzel a pár hasznos információval. Ha további kérdésetek van, keressetek minket bátran! Üzletünkben szívesen segítünk a választásban, és ne aggódjatok, nem ismerünk lehetetlen kívánságot...


Ékszerek: Garavelli Design Italy, Saint Maurice, Fabio Design, Cervera Jewels

bottom of page