top of page

Május drágaköve – a smaragd


Májusban virágba és élénk színekbe borul a természet, így nem lehet véletlen, hogy a hónap születési köve a zöld különböző árnyalataiban pompázó smaragd lett.


Ez a kivételes szépségű ásvány az egyiptomi fáraóktól kezdve, az inka uralkodókon keresztül egészen Kleopátráig rengeteg embert elvarázsolt már az évezredek során, és rajongásunk iránta azóta is töretlen.


A smaragd eredete és legfőbb tulajdonságai


Nevét a görög „smaragdos” szóból kapta, melynek jelentése „zöld kő”. A berill ásványcsoport tagja, és a négy legelismertebb drágakövünk egyike, a gyémánt, a rubin és a zafír mellett. A gyémánt után jellemzően a smaragd a legértékesebb ásvány, keménysége viszont a Mohs-féle skálán 7,5-től 8-ig terjed, ezért érzékenyebb a karcolásokra, sérülékenyebb.


A legidősebb smaragdok nagyjából 2600 millió évesek, és a legszebb darabok legfőbb bányászati forrása már több, mint 500 éve Kolumbia - az itt bányászott „kolumbiai smaragd” a mérce, melyhez az összes többit viszonyítják. Értékes lelőhelynek számít még Brazília, Afrika, Pakisztán és Afganisztán is.


Bár a zöld számos árnyalatában előfordul, a legértékesebb a tiszta fűzöld színű változat. Fontos tudni, hogy a legtöbb smaragdnak hőkezeléssel feljavítják a színét, és a kezeletlen, magas kategóriájú szín ritkaságnak számít, különösen, ha viszonylag tiszta és áttetsző is a kő, így egy ilyen kuriózum ára egy hasonló méretű, magas minőségű gyémántét is megközelítheti.


A smaragd szerepe a gyógyításban


A smaragd nevéhez a népi hiedelemben gyógyító, méregtelenítő, valamint jövőbe látó hatást fűztek. Nagyon hatékonynak találták a látás fejlesztésében is, valamint egy ideig úgy hitték, hogy gyógyítja az olyan betegségeket, mint a kolera és malária. Ha az utóbbiakban nem is segített, a modern tudomány alátámasztja, hogy a zöld szín enyhíti a stresszt és a megerőltetett szemre is jótékony hatása van, talán ezért lehetett, hogy Néró, a római császár (élt isz. 37-68), csiszolt smaragd korongokon át nézte a gladiátorok halálos játékát.




Így ápoljuk smaragd ékszereinket


Ami smaragd ékszereink ápolását illeti, fontos, hogy ne tegyük ki hőnek, légnyomás változásnak, kerüljük a drágakő erős vegyszerekkel való érintkezését, és soha ne tegyük ultrahangos tisztítóba. Legbiztonságosabb megoldás, ha langyos, szappanos vízzel, és puha kefével tisztítjuk.


Érdekességek


Végezetül pedig következzen néhány érdekes tény a smaragdokról:

- A smaragd volt Kleopátra kedvenc ásványa

- A 20. és a 35. házassági évforduló drágaköve

- 2013-ban a Pantone az év színének választotta a smaragdzöldet

- Elizabeth Taylor híres Bulgari smaragd és gyémánt nyaklánca 6,5 millió dollárért került eladásra 2011-ben egy aukció során

- A Piero Milano márkánk egyedi kollekciójában megtalálható egy közel 1 millió dollár értékű smaragd fülbevaló, melyet volt alkalmunk felpróbálni a legutóbbi VicenzaOro ékszerkiállításon. Kattints ide a részletekért!


Mint azt már korábban megírtuk, a zöld színű ékszerek meghatározóak a 2021-22-es trendekben, így ha követed a divatot, és felkeltette az érdeklődésedet ez a csodálatos drágakő, csemegézz aktuális kínálatunkból!



Ékszerek: Piero Milano, Garavelli Design Italy, Mattioli, Terzihan



bottom of page