top of page

A szerelem és szenvedély drágaköve: a rubin


Július hónap születési köve a rubin, amely élénk vörös színével, mélypiros csillogásával azonnal magára vonzza a tekintetet. Nevét a latin ruber szóból kapta, ami vöröset jelent, és kétségkívül a szerelem és a szenvedély színeként tekintünk rá. A rubint a legnemesebb drágakövek között tartják számon: a gyémánt, a smaragd, a zafír és a rubin érdemelték ki ezt a pozíciót, az angol nyelvben minden más drágakövet "féldrágakőnek" titulálnak.


Tudtad, hogy a rubin és a zafír valójában egyazon drágakő - a zafírok vöröses árnyalatai kapták a rubin nevet?

A rubinok a korund nevű oxidásvány családból származnak, melyből a zafírok is eredeztethetők. Valójában a rubinok a zafírok vöröses árnyalatai, a két kő tulajdonságai ezáltal tökéletesen megegyeznek.


A rubin nemcsak az egyik legértéktartóbb drágakő, de ára folyamatosan növekszik és egyre több aukciós rekordot is dönt: 2015 májusában 32,4 millió dollárért adtak el egy 25,59 karátos rubinnal díszített gyűrűt, aminek 1,266,901 dolláros karátonkénti ára a legmagasabb, amiért színes drágakő aukción gazdát cserélt.


A rubinok közül is a legértékesebbek azok a Mianmarból származó (azaz burmai) kövek, melyek galambvérvörös színűek, nincs bennük szabad szemmel látható zárvány és kezeletlenek, ezek viszont rendkívüli ritkaságnak számítanak, különösen ha karáton felüli méretről van szó.


A hírességek is tisztában vannak a vörös színű drágakő presztízsével, ezért szívesen mutatkoznak rubin ékszerekben a (szintén) vörös szőnyeges eseményeken. Néha azonban megtévesztik a közönséget: amikor nagyméretű rubinról cikkezik a sajtó, gyakran egyéb dárgaköveket (jellemzően a turmalinok családjába tartozó rubelitet) rejtenek az ékszerek, magas minőségben ugyanis rubinból ilyen méretek gyakorlatilag nem léteznek.

Szemfényvesztés vagy valóság? Victoria Beckham, Rihanna és Blake Lively rubin - vagy arra hajazó - ékszercsodákban; Forrás: therebelheart.net, jewellerycurated.com, raphanajewellery.co.nz, elle.com.au


A rubin legfőbb tulajdonságai


A rubin élénk színét a kőben található króm adja, mely jellemzően enyhén rózsás, pirosas-vöröses fényű követ eredményez, ami lehet sötétebb vagy világosabb. A legnemesebbnek a „galambvér vörös” színű rubint tartják, ami egy igazán mélyvörös árnyalatú kő, enyhe lilás fénnyel, ám ez manapság igen ritka. Ugyancsak ritkaságnak számítanak a szabad szemmel látható zárványoktól mentes kövek. A rubinok esetében egyébként teljesen elfogadottak az apró belső rutil zárványok, amik sok esetben még javíthatnak is a kő színén, azzal, hogy kellő mértékben fokozzák annak ragyogását. A rubinok emellett gyakran fluoreszkálnak, ami tovább tudja növelni a színük intenzitását, ezáltal - a gyémántokkal ellentétben - itt nem értékcsökkentő tényező.


A rubinokat manapság a legtöbb esetben hőkezelik a színük javítása érdekében, a kezeletlen kövek nagyon ritkák. Feljavító kezelés mellett is lehet rendkívül értékes a kő, viszont nem mindegy a kezelés módja: míg a kevésbé drámai hőkezelés elfogadott, a feltöltött vagy diffúzióval kezelt rubinok már jelentősen veszítenek értékükből. Egy értékesebb rubinnál ezért kiemelkedően fontos, hogy a certifikáton szerepeljen a kezelés módja.


A Mohs keménységi skálán a rubin és a zafír a 9-es helyen szerepel, tehát a drágakövek közül egyedül a gyémánt előzi meg keménységben. Ezáltal strapabíró, nem sérülékeny drágakő.


Csiszolásukat tekintve nagyobb méretben a leggyakoribbak a párna, az ovális, illetve jellemzőek még a körte és a "vegyes" csiszolású kövek, kisebb méretben pedig megtalálhatók kerek, háromszög, smaragd és marquise csiszolású darabok is.


A rubin származási helye


Az első rubint hivatalosan Mianmarból (korábban Burma) jegyzik, ez az egyik legjelentősebb termőhelye, a legértékesebb darabok is innen, Mogok környékéről származnak. A huszadik század második felétől szintén meghatározó rubin lelőhelynek számít Vietnám és Mozambik, melyek ugyancsak bővelkednek nemesebb darabokban.


A rubin ereje


Különböző korokban és területeken más-más jelentőséget tulajdonított ennek a drágakőnek az emberiség, de bárhol is volt jelen, nagy és misztikus erővel bírt. Indiában mindig is nagyra tartották páratlan szépsége miatt, ami a fiatalság erejét jelképezte számukra. A középkorban és később is úgy tartották, segít legyőzni a gyulladással járó megbetegedéseket, elűzi a dühöt és összességében egészséget, bőséget, bölcsességet hoz, valamint - és nem utolsósorban - a szerelemben is sikeresek lehetünk általa.


Rubin ékszerek megfelelő ápolása


A rubin ékszerek legjobban meleg szappanos vízzel és egy puha kefével tisztíthatók. Azon darabok esetében, amik kezeletlenek vagy rácsos diffúzióval hőkezeltek biztonsággal alkalmazhatók a különböző gőz és ultrahangos tisztító eljárások. Az üveggel töltött, esetlegesen festékkel kezelt köveket kizárólag csak nedves ruhával szabad tisztítani.


Milyen alkalomra ajándékozzunk rubin ékszert?


Bár egy páratlanul szép, megkapó vörös rubin ékszer tökéletes ajándék lehet bármilyen alkalomra, a július hónap szülötteinek, valamint hagyományosan a 15. és 40. házassági évfordulóra szokás rubint ajándékozni szerelmünk jeléül. Szerencsére sokféle stílus közül lehet választani, így a klasszikusok mellett léteznek kifejezetten modern, fiatalos és egyedi darabok is. Nézzetek körül kínálatunkban, hiszen most is készültünk egy kis válogatással!


Ékszerek: Cervera Jewels, Piero Milano, Terzihan, Vanilia (a PAVÉ Ékszerszalon kínálatából)

bottom of page