top of page

Ékszertrendek 2022-ben - hogyan válasszunk értéktartó és egyben divatos ékszert


Mindig is izgalmas téma a divat kedvelőinek, hogy mik az aktuális trendek, és nincs ez másképp az ékszerek területén sem. Az igazság mégis az, hogy a luxus ékszereknél sokkal lassabban változnak a trendek, mint a divat más területein. Elég nagy bajban lennénk, ha adott esetben méregdrága, de semmiképpen sem olcsó ékszereinket évente, vagy akár szezononként le kellene cserélnünk. A legtöbb ékszerház csak pár évente jön ki teljesen új kollekcióval, inkább többnyire a meglévő kollekcióikon változtatnak egy keveset, például bemutatják ugyanazt a modellt egy másik drágakővel.


Trendeket jellemzően az ékszerkiállításokon tudunk megfigyelni, amikor számos cég bemutatja újabb és állandó kollekcióit. Ilyen például az Olaszországban megrendezett Vicenzaoro, amely jelenleg Európa legjelentősebb szakmai vására. Mivel a kiállítás hatalmas, és rengeteg megbeszélést kell besűrítenünk 2-3 napba, mi ilyenkor a nemes, felső kategóriás ékszerekre koncentrálunk. Ezeknek külön pavilont/pavilonokat szentelnek, melyeken belül a standok olyanok, mint egy-egy exkluzívan berendezett ékszerszalon. A legutóbbi, 2021 őszén és 2022 tavaszán megrendezett Vicenzaoro kiállításon az alábbi trendeket láttuk visszaköszönni a felső kategóriás ékszerek területén.



Opak drágakövek színkavalkádja


Több nemes ékszercégnél is megjelentek a színes, opak, azaz nem áttetsző drágakövekkel készült elegáns, vagy kissé játékos kollekciók. Ilyen drágakövek a most nagyon divatos, zöld színű malachit, vagy a piros színű korall, a rózsaszínű opál, a világoskék türkisz, vagy a sötétkék lapis lazuli. Ezeket kiegészíti a fekete ónix és a fehér gyöngyház vagy a fehér achát.



Ékszermárkák: Cervera Jewels, Piero Milano



Újra divatba jött a gyöngy


Sokan úgy gondolják, hogy a gyöngy az idősebb korosztály ékszere, de ez már korántsem érvényes! Igaz, egy klasszikus gyöngysorhoz „meg kell érni”, de a nívósabb ékszermárkák kifejezetten fiatalos és különleges gyöngy kollekciókkal készültek az elmúlt években, aminek köszönhetően újra divatba jött a gyöngy a fiatalabb korosztály számára is. Ezek az ékszerek sokszor rózsaaranyból készülnek, illetve ha fehéraranyból, akkor is feldobja őket egy kis gyémánt díszítés, vagy valamilyen formabontó dizájn.



Ékszermárkák: Utopia, Cervera Jewels



A feltűnő szemes láncok korát éljük, egy kis "csavarral" a korábbiakhoz képest


A divatékszerekben területén a feltűnő láncok és a vaskosabb modellek trendje dívik, ami a luxus ékszereknél is egyre aktuálisabb. A nemesebb, 18 karátos arany láncok könnyedebb vagy kikönnyített formában készülnek, hogy megfizethetőbbek és egyben kényelmesebbek legyenek, és a hagyományos nagyszemű nyakláncokat mostantól olyanok váltják fel, amelyekben van egy kicsit "csavar" is, valami formabontó. Ha készen állsz arra, hogy egy ilyen szemet gyönyörködtető, mégis elegáns darabot is tegyél az ékszerdobozodba, a Mattioli márka lehet erre az egyik legjobb választás.



Ékszermárkák: Mattioli


A „luxuspiercing” jellegű ékszerek vagány eleganciája is megjelent


A piercing szóról a legtöbbször nem a luxus és az elegancia jut az eszünkbe, bár a gyönyörű gyémánt piercing fülbevalók már régóta divatba jöttek, és sokszor látjuk is ezeket „sokadmagukkal” nagyon csinos és jólöltözött amerikai sztárok fülében. Maga a stílus megihlette az ékszerházakat, és akinek tetszik ez a vagány irány, de nem szeretne több lukat lyukasztani a fülébe, annak is van mit ajánlanunk.



Ékszermárkák: Cervera Jewels, Mattioli



Már a gyűrűknél és a karkötőknél sem a méret a lényeg!


A körben drágaköves, ún. „eternity” gyűrűknél, illetve nagytestvérüknél, az ún. tenisz karkötőknél mindig problémát jelent a méret, ugyanis ezek a modellek nagyon nehezen vagy egyáltalán nem méretezhetők. Erre találták ki a flexibilis modelleket, amik az évek során be is gyűrűztek a nagyobb ékszerházak kollekciójába, így már attól sem kell tartanunk, hogy ha változik a gyűrűméretünk, akkor búcsút kell majd mondanunk kedves, de nem feltétlenül alacsony árú ékszereinknek. Az egyetlen hátrányuk ezeknek a flexibilis modelleknek, hogy a speciális technológiának köszönhetően többe kerülnek.



Ékszermárkák: Mattioli, Garavelli Design Italy, Piero Milano



Bár a nemes ékszerek ideális esetben örök életűek, ha mégis úgy éreznénk, hogy egy-egy kedves darabunk kiment a divatból, akkor sem kell elkeserednünk. Az arany ékszerek átalakíthatók, a gyémánt pedig valóban „örök”, így amit egyszer megvásároltunk, nem vész el, csak átalakul...



Szerző:

Válint Zita ékszerszakértő


Ékszermárkák: Utopia, Cervera Jewels, Piero Milano, Mattioli



bottom of page