top of page

Koktélgyűrű – A női szabadság és egyenjogúság szimbóluma


Gondoltad volna, hogy a koktélgyűrű kifejezés az 1920-as évekhez, egész pontosan az amerikai alkoholtitalom idejéhez köthető?

Ez az időszak nem csak az alkohol betiltásáról lett híres Amerikában. Ekkor kaptak a nők szavazati jogot és ezzel együtt egyre nagyobb függetlenséget. Az újdonsült szabadságot a megjelenésükben is kifejezésre juttatták: egyre feltűnőbb, rövidebb ruhákat viseltek, rövidebbre vágatták a hajukat, és karakteresebb kiegészítőket kezdtek hordani. Ezek az évek a csillogásról, a flitterekről és a pezsgésről szóltak.


A társasági élet központi helyszínei a tiltott bárok lettek, ahol illegálisan fogyasztottak alkoholt a vendégek. A koktélgyűrű valójában innen kapta a nevét, mert a feltűnő ékszert nem lehetett nem észrevenni a koktélospohár mellett, így viselője még inkább magára vonzotta a tekinteteket. A koktélgyűrű ugyanis nagy és feltűnő, jellemzően egy nagyméretű színes drágakővel a közepén. Méreténél fogva gyakran a középső ujjon hordják a hölgyek, de akár a mutatóujjon is viselhető.


Idővel a koktélgyűrűk megalkotásánál is egyre kreatívabbak lettek az ékszerházak, így már nem csak az egy dárgaköves “statement” (azaz karakteres) gyűrűkre vonatkozik ez a kifejezés, hanem azok különböző kőfogalási technikával kreált kis- és nagytestvéreire is. Itt tényleg a méret a lényeg, na meg a feltűnés.


Ami az árat illeti, a határ a csillagos ég – egy magas minőségű, nagyméretű smaragddal vagy zafírral akár több millió dollár is lehet a koktélgyűrű értéke, de egy szép akvamarinnal, topázzal vagy kvarckristállyal már sokkal megfizethetőbb, mégis magas minőségű és mutatós modellek közül választhatunk. Alacsonyabb kerethez ezüstből, kevésbé értékes drágakövekkel is léteznek alternatívák. Az alábbiakban bemutatunk Nektek néhány darabot prémium ékszerkínálatunkból.


Mattioli "Fireworks" koktélgyűrű

Az olasz Mattioli ékszerház csodálatos koktélgyűrűje egy közel 10 karátos morganit dárgakövet foglal magában, 4,5 karátnyi fekete gyémánttal övezve pavé foglalatban. A fekete gyémántok között elszórtan kisebb morganit kövek kaptak helyet. A kollekció a "Tüzijáték" fantázianevet viseli, ami tökéletesen tükrözi a szikrát, a színek kavalkádját és a csillogást, amit ez a gyűrű sugároz.


Garavelli koktélgyűrű citrinnel


Ennek a szépséges koktélgyűrűnek a dísze a hatalmas citrin drágakő, melyet négy karom tart, mindegyikben 3-3 pezsgőszínű gyémánttal. A 18 karátos sárgaarany tökéletesen harmonizál a drágakő árnyalataival. A modell több színkombinációban is létezik, rózsakvarccal és "london blue" színű kék topázzal is csodálatosan mutat.


Michele Faccin - Ezüst gyűrű fehér zománccal és természetes kristállyal


Ki mondta, hogy kedvenc nyári koktélunk mellé ne választhatnánk egy stílusos, időtálló, mégis megfizethető gyűrűt? A fiatal olasz tervező, Michele Faccin prémium ezüst kollekciója tökéletes alternatíva az értékesebb gyűrűk mellett. Ráadásul fantasztikusan mutat! Az ezüst alap ezen a gyűrűn rózsaarany és fehér zománc bevonatot kapott, és egy dublett kő díszíti, természetes kristállyal.


Garavelli gyökér akvamarin gyűrű


A tenger színeiben pompázó akvamarin a vízről kapta a nevét. Ebben a különleges koktélgyűrűben egy fazettára csiszolt gyökér akvamarin található, melyet fekete gyémántok koronáznak. Egyedi és elegáns, de mi mást is várhatnánk a már több mint száz éves, mindig is kiemelkedő Garavelli márkától?


Mattioli Reve_r gyűrű


Ilyen koktélgyűrűvel nem mindennap találkozunk! A Mattioli Reve_r kollekciójában a drágaköveket fejjel lefelé foglalták. Ha a koktélgyűrűk valóban a női egyenjogúság és harciasság szimbólumai, akkor ez a modell minden feminista álma...


Garavelli "Mask" gyűrű



Végezetül egy újabb mesteri dizájn: a Garavelli nevével fémjelzett "Mask" gyűrű, amely egy emberi arcot ábrázol. A gyűrű arról híres, hogy remekül lehet vele ismerkedni, mert aki ezt viseli, azt garantáltan leszólítják. Aki nem hiszi, járjon utána!


Ha szeretnéd élőben is megcsodálni vagy felpróbálni ezeket a csábító koktélgyűrűket, szeretettel várunk ékszerüzletünkben.

bottom of page