top of page

Tisztázzuk: jegygyűrű vagy karikagyűrű?


Eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, karikagyűrű, szoliter gyűrű, kísérőgyűrű… Van egy pár fogalom, amit sokszor hallottunk, de talán mégsem egyértelmű, hogy melyikről mit diktálnak a szokások. Ezért úgy döntöttünk, most tisztázzuk ezeket a fogalmakat.


Eljegyzési gyűrű, szoliter gyűrű


A szoliter gyűrű olyan gyűrűk gyűjtőneve, melyekben egy keretbe foglalt gyémánt kő tündököl – ez állhat egymagában (egyköves gyűrű), illetve díszíthetik körben vagy oldalról további kisebb gyémántok is. A szoliter gyűrűt - bár nem kizárólag, de jellemzően - eljegyzés céljából választják. A nyugati hagyományokat átvéve hazánkban is elterjedt az a szokás, hogy az eljegyzési gyűrűt a vőlegény egyedül vásárolja meg, és ezzel kéri meg kedvese kezét. A jegyben járás során már közösen választja ki a fiatal pár a karikagyűrűket, melyeket az esküvő során egymás jobb gyűrűsujjára húznak, és ott viselnek életük végéig.


Az eljegyzési gyűrűk jellemzően szoliter típusú gyűrűk, de vannak, akik szeretnek elrugaszkodni ettől a szokástól, vagy éppen a magyar hagyományokat őrzik, és inkább valamilyen - jellemzően gyémántos - karikagyűrű modellel kérik meg kedvesük kezét.


A szoliter gyűrűkön belül is vannak modellek, amik külön fantázianevet kaptak. Ezek közül is megemlítünk néhányat.


"Halo" szoliter


A "halo" (magyarul glória) szolitereknél a központi gyémántot kis kövek veszik körül egy vagy több sorban, ezzel megkoronázva a nagyobb center követ. Ez a foglalat optikailag megnöveli a centert, ezért ha viszonylag kisebb központi kővel nagyobb látványt szeretnénk elérni, érdemes azt a típus választani.


Ékszerek: Hulchi Belluni, Piero Milano (PAVÉ Ékszerszalon)


Trilógia szoliter


A trilógia szoliter három kőből áll: egy központi és két oldalsó kőből. Ezek lehetnek mind briliáns formájúak, de nagyon jól mutatnak a fancy csiszolású kövek is a központi gyémánt mellett, így például a trapéz bagett vagy a csepp, vagy akár háromszög formák. A trilógia egyben a családot is jelképezi, illetve a múlt-jelen-jövő hármasságát, és ezáltal az örök összetartozást.


Megan Markle eljegyzési gyűrűje

Meghan Markle eljegyzési gyűrűje

Forrás: glamour.com


Oldalt köves szoliter


Az oldalt köves szolitereknek ugyan nincs külön fantázianevük, de úgy gondoltuk, ezekről is teszünk említést. Ezeknél a gyűrűsín is gyémántokkal van foglalva, ami lehet hagyományos ékszerfoglalat (ilyenkor a gyémántokat 2-2 karom tartja mindkét oldalon), vagy csatorna foglalat (ilyenkor a köveket alulról és felülről keretezi egy ún. "csatorna"), vagy akár pavé foglalat, amikor kis gyémántok vannak több sorban egymás mellé foglalva, és egy egybefüggő, csillogó felületet alkotnak.


Ékszerek: Hulchi Belluni, Piero Milano (PAVÉ Ékszerszalon)


Jegygyűrű vagy karikagyűrű


A jegygyűrű és a karikagyűrű szinonim elnevezések, ugyanazt a gyűrűt (vagyis gyűrűpárt) takarják. A régi magyar tradíciók szerint a fiú nem vásárolt külön eljegyzési gyűrűt, hanem a pár közösen választotta ki a jegygyűrűt a lánykérést követően, amely egyben a majdani házassági gyűrűjük is lett.


A karikagyűrű az örökkévalóságot, az örök szerelmet és összetartozást szimbolizálja. A jegygyűrűt az eljegyzést követően hagyományosan a bal kezükön, majd az esküvő után a jobb kezükön hordták a jegyesek. Ezek a szokások mára már megváltoztak, és áttértünk a nyugati szokásokhoz, azaz az eljegyzés külön eljegyzési gyűrűvel történik, és később a párok közösen választják ki a karikagyűrűket.


A karikagyűrűk készülhetnek gyémántokkal, vagy azok nélkül. A fogalmak tisztázása végett bemutatunk két tipikus modellt, melyek akár önálló karikagyűrűként, akár kísérőgyűrűként is szolgálhatnak.


Eternity (körben köves) karikagyűrű


Eternity gyűrűknek azokat a gyűrűket nevezzük, amikor a karikagyűrű körben van foglalva gyémántokkal. Ezeknél jellemzően a gyémántok érvényesülnek, nem pedig az arany foglalat. Eternity gyűrű készülhet más drágakövekkel is, így például zafírral, rubinnal vagy smaragddal.


Ékszerek: Piero Milano, Terzihan (PAVÉ Ékszerszalon)


Half eternity (félig köves) karikagyűrű


Ha nem szeretnénk, hogy a gyémántok esetleg sértsék az ujjainkat, amikor összeérintjük azokat, vagy alacsonyabb keretből gazdálkodunk, lehet félig köves gyűrűket is választani. Ezeknek az előnye, hogy könnyebben méretezhetőek. Érdemes valamival tovább foglalni a gyémántokat a gyűrűsín felénél, hogy ha elmozdul a gyűrű, akkor se látsszon ki az arany rész.


Ékszerek: MeeVida, Hulchi Belluni (PAVÉ Ékszerszalon)


Kísérőgyűrű


A kísérőgyűrűt a magyar hagyományok szerint a jegygyűrűvel együtt adták át, vagy pedig az eljegyzést követően, de jellemzően még az esküvő előtt. Ma az alábbi okokból szoktak kísérőgyűrűt válaszani:

  • ha a pár szeretne tradícionális, egyforma karikagyűrűt húzni egymás ujjára az esküvőn, de a menyasszony gyémántokra is vágyik, a karikagyűrű mellé lehet tenni egy gyámántokkal díszített "eternity" gyűrűt kísérőgyűrűként

  • ha a dizájn megkívánja

  • házassági évfordulóra vagy gyermek születésére is szoktak kísérőgyűrűt választani, melyek jellemzően halmozhatók is, így különböző alkalmakra akár külöböző színű arannyal vagy különböző színű drágakövekkel nagyon jól mutatnak egymás mellett.

Ékszerek: Cervera Jewels (PAVÉ Ékszerszalon)


A gyűrűk viselése


A jegygyűrűk és az eljegyzési- vagy kísérőgyűrűk viselésére több szokás is létezik:

  • Esküvő előtt mindkét gyűrűt a bal kéz gyűrűs ujján viselik úgy, hogy a kísérőgyűrű felül, kifelé van, védi a karikagyűrűt. Esküvő után a két gyűrű helyet cserél.

  • Egy másik szokás szerint az esküvőig a jobb kéz gyűrűsujján viselik az eljegyzési gyűrűt, a jegygyűrűt pedig a bal kézen. A házasságkötés után a gyűrűket megcserélik.

  • Sok helyen (jellemzően Nyugat-Európában és Amerikában) egyáltalán nem cserélgetik sem a jegygyűrűt, sem pedig a kísérőgyűrűt. Mindkettőt a bal kéz gyűrűsujjára húzzák, és esküvő után is ott viselik. Ennek oka az, hogy sokáig úgy tartották, hogy a bal kéz gyűrűsujjában fut egy szívhez vezető ütőér, a "vena amoris", és azért ott kell hordani a gyűrűt. Anatómiailag ez nem helyes elképzelés, de a szokás megmaradt.

A fentiek alapján láthatjátok, hogy számos verzió létezik, így viszonylag szabadon eldönthetitek, hogyan viseljétek gyűrűiteket, különösebb kötöttségek nélkül. Arra viszont figyeljetek, hogy a két kezünkön jellemzően nem azonos a gyűrűméret.


Tekintéstek meg eljegyzési gyűrű és jegygyűrű kínálatunkat, a teljesség igénye nélkül, hiszen szinte bármit megtervezünk és elkészítünk Nektek, egyedi igényeitek alapján is. Állítólag a nálunk válaszott gyűrűk szerencsét hoznak...



bottom of page