top of page

Így tisztítsuk és óvjuk ékszereinket


Egy mutatós ékszert nem elég csak viselni. A különleges darabok törődést, gondoskodást is igényelnek. Ahhoz, hogy megóvjuk ékszereink eredeti szépségét és formáját, érdemes körültekintő figyelmet fordítanunk megfelelő viselésükre, tárolásukra és tisztításukra.


Az ékszerek tisztítása és karbantartása


Az ékszerek tisztításának leginkább bevált házi praktikája a folyékony szappanos vagy mosogatószeres langyos víz, illetve egy puha kendő, amivel tisztára törölhetjük. Egy nagyon puha (fog)kefe és egy fogpiszkáló is segíthet a beragadt szennyeződések eltávolításában. Az üzletekben lehet kapni különböző ékszertisztító folyadékokat, amiken fel van tüntetve, melyiket milyen drágakövekhez lehet használni. Ha esetleg nem hallottál volna még róla, az elfeketedett ezüst ékszereknek kiválóan visszaadhatod a ragyogását, ha egy fogkrémes kendővel átdörzsölöd.

A legtöbb drágakő jól bírja a környezeti hatásokat, de vannak közöttük érzékenyebbek, amik különös odafigyelést igényelnek. Különösen igaz ez a szerves - vagy szerves eredetű - drágakövekre, mint a korallok, az opálok, és a gyöngy, de kifejezetten érzékeny még a mostanában nagyon népszerű zöld malachit és a türkiz is. Ezek nem bírják a savat és a tisztítószereket, ezért fontos, hogy ne fújjunk rájuk parfümöt, ne mossuk szappanos vízzel, és nagy melegben próbáljuk elkerülni, hogy a bőrünkkel érintkezzenek. A legjobb, ha csak egy száraz, puha kendővel töröljük át ezeket, vagy nagyobb szennyeződések esetén sima vízzel is benedvesíthetjük a kendőt. Ne tegyük ki ezeket a köveket magas hő hatásának, mert kiszáradhatnak, elveszítik fényüket, és arra is figyeljünk, hogy ezek viszonylag puha drágakövek, emiatt könnyebben sérülnek, karcolódnak.


Egyes színes drágakövek magas hő hatására elszíneződhetnek, vagy kifakulhatnak. Különösen igaz ez, ha a drágakövek valamilyen feljavító kezelést is kaptak. Érdemes kerülnünk velük a forró vizet, tisztításhoz semmiképpen ne tegyük forrásban lévő vízbe!


Az otthoni ultrahangos tisztítás jó ötletnek tűnhet, gyémánt ékszerek esetében biztonsággal alkalmazható, de a belső zárványok miatt sérülékenyebb, vagy gyakran olajjal kezelt drágaköveknél, mint többek között a smaragdok és a rubinok, illetve a zafírok, okozhat elváltozásokat. Az ultrahangos rázóban esetenként kipotyoghatnak dárgakövek, ha már meglazult a foglalat, ezért célszerűbb ezt a fajta tisztítást szakemberre bízni.10 tipp, hogyan óvjuk meg ékszereinket


Íme 10 tipp, hogyan óvjuk meg ékszereinket, hogy mindig tökéletesen tündököljenek:

  1. Takarítás, kertészkedés vagy nehezebb tárgyak emelgetése előtt ajánlatos levenni a gyűrűket, hogy megóvjuk a karcosodástól, deformálódástól, illetve a vegyi anyagokkal való érintkezéstől, ami elszíneződést okozhat a fémfelületen és roncsolhatja a drágakövek felületét.

  2. Lehetőleg ne krémezzük be testünket, kezünket úgy, hogy rajtunk vannak ékszereink, mert a kövekre rátapad a krém és "megvakítja" azokat. A gyűrűk belsejében lerakódó szennyeződések bőrpírt, viszketést, szélsőségesebb estekben kisebesedést, ekcémát okozhatnak.

  3. Elalvás előtt mindig vegyük le a nagyobb méretű fülbevalókat és az olyan láncokat, karláncokat, amik könnyen törhetnek, deformálódhatnak, szakadhatnak.

  4. Tároljuk észereinket kiterítve, egymástól elkülönítve, lehetőleg erre a célra alkalmas, puha belsejű dobozban, mert az egymásra dobált ékszerek összeakadhatnak, karcolódhatnak, a kövek, gyöngyök sérülhetnek. Ezüst ékszereinket, ha hosszabb ideig nem viseljük, tartsuk levegőtől elzárt helyen, így megóvhatjuk az elszíneződéstől.

  5. Utazáskor lehetőleg kifejezetten erre a célra kialakított rollniban tároljuk ékszereinket. Ez nemcsak védi őket, de segít elkerülni, hogy összegabalyodjanak, megtörjenek a nyakláncok.

  6. Termálvízben ne viseljünk ékszereket, mert egyes esetekben a vízben lévő kémiai anyagok markáns elszíneződéseket okozhatnak.

  7. Szaunában is vegyük le ékszereinket, mert egyes drágaköveknél elszíneződést, illetve kiszáradást eredményezhet a magas hőmérséklet. Emellett a felforrósodott nemesfém megégetheti bőrünket.

  8. Tisztítsuk ékszereinket rendszeresen. Ezzel nem csak a szennyeződésektől, elszíneződésektől szabadíthatjuk meg, hanem visszaadhatjuk eredeti fényüket, ragyogásukat is. Figyeljünk viszont, hogy melyik drágakövet hogyan és mivel szabad tisztítani!

  9. Az ékszereket soha ne tisztítsuk súrolóporral, mert mély karcok keletkezhetnek a felületükön. A mélyebb karcok eltüntetését bízzuk ékszerészre, mivel ez speciális polírozási technikát igényel.

  10. Végül, de nem utolsósorban: gyakran viselt ékszereinket időnként ellenőrizzük, vagy ékszerésszel vizsgáltassuk át, hogy a mozgó alkatrészek nem koptak-e ki, a kövek a foglalatban nincsenek-e meglazulva, különös tekintettel a drágakövekre. Legalább évente egyszer ajánlott szakemberhez vinnünk nemes ékszereinket karbantartásra.

A nálunk vásárolt ékszereket évente egyszer grátiszban szervizeljük, tisztítjuk, polírozzuk, és szükség esetén ródiumozzuk. Ez csak pár napot vesz igénybe, és ékszereitek megóvásához elengedhetetlen, ezért ne hanyagoljátok el az éves szervizelést!


Ékszerek: Garavelli 18kt arany nyakék és karkötő zöld turmalinnal (a PAVÉ Ékszerszalon kínálatából)


0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page