top of page

Egy csepp glamúr: körte csiszolású drágakövek


Bizonyára tudjátok, hogy a hagyományos és legelterjedtebb drágakőcsiszolási forma a kerek briliáns, különösen a gyémántok körében, de egyre nagyobb teret nyernek a különböző fantáciacsiszolások, vagyis a "fancy cut" formák. Ezek közül is a körte formájú (pear shape) drágakővel készült eljegyzési gyűrűk és ékszerek az utóbbi pár év tendenciáját tekintve abszolút reneszánszukat élik az ékszerkedvelők körében. Ezek a ragyogó, csepp alakú kövek egyediséget és különlegességet sugároznak, és egyfajta érzelmes megjelenést kölcsönöznek a viselőjüknek. Hosszúkás formájuk és csiszolásuk miatt a többi drágakőhöz viszonyítva általában nagyobbnak tűnnek, ezért markánsabb hatást érhetünk el velük.


Az első körte csiszolású gyémánt ékszer a feljegyzések szerint Belgiumból eredeztethető, amit egy lengyel ékszerész készített 1458-ban. A reneszánsz kortól kezdve ez a forma egyre népszerűbbé vált, uralkodók és nemesek viselték előszeretettel. Ma már számtalan dizájnnal találkozhatunk a csepp alakú gyémántokat és drágaköveket magukba foglaló ékszereknél. Solitaire (azaz center köves) gyűrűként viselve kifejezetten előnyös ez a forma, ugyanis optikailag hosszítja, nyújtja, kecsesebbé teszi az ujjakat. Az egyszerűbb, letisztult solitaire gyűrűk mellett a különböző színű, több kővel kirakott változatok, sőt az időtlen vintázs hangulatú darabok egyaránt hódítanak. A kövek számtalan módon elhelyezkedhetnek, mérettől függően vertikálisan, horizontálisan és akár oldal irányba helyezve is jól mutatnak.


Kifinomult, egyedi alakjuk miatt a vörös szőnyegen is kedveltek a körte formájú drágakövek. Az alábbiakban 5 lenyűgöző csepp alakú ékszert mutatunk be, melyeket hírességek tudhattak, illetve tudhatnak magukénak.


Elizabeth Taylor


Az Elizabeth Taylor-Richard Burton páros nagymértékben hozzájárult a körte alakú drágakövek reneszánszához Hollywoodban, amikor Taylor egy káprázatos gyémánt gyűrűt kezdett el viselni 1969-ben. A hatalmas és ritka, 69,42 karátos gyémántot a színésznő később nyaklánccá alakíttatta, mert állítása szerint a kő túl nehéz volt ahhoz, hogy az ujján viselje. Akkoriban a gyűrűt 1,1 millió dollárért vásárolta a Cartier-től Burton, melynek értéke a becslések szerint napjainkra akár a 18 millió dollárt is elérheti.


Forrás:


Mia Farrow


Bár házasságuk Frank Sinatra-val nem volt túl tartós, Farrow eljegyzési gyűrűje igencsak emlékezetes maradt. Sinatra 1966-ban kérte meg a kezét egy 85 000 dollárt érő, 9 karátos körte formájú gyémánttal, ami platina foglalatban kapott helyet.


Forrás: naturaldiamonds.com


Victoria Beckham


Victoria Beckham ékszerkollekciója is köztudottan bővelkedik a válogatott és értékes darabokban. Nem mellesleg összesen 14 eljegyzési gyűrűt tudhat magáénak, amiket David Beckham-mel való házassága alatt gyűjtött össze. Ezek közül az egyik legszemrevalóbb gyűrűt egy 17 karátos körte formájú gyémánt ékesíti, melyet még 2005-ben kapott Victoria, ma már több mint 2,5 millió dollárt ér, és a híresség előszeretettel viseli a fontosabb eseményeken. Fia esküvőjén, melyet idén tartottak, szintén egy körte formájú gyémántot viselt a nyakában, melyet 1999-ben kapott fiuk keresztelőjére. A 21,5 karátos gyémántot külön a nagy nap alkalmából foglalták bele egy 18 karátos arany nyakláncba.



Anna Kournikova


A teniszezőnő férjétől, a szintén közismert Enrique Iglesias-tól kapta az igen értékes és szemrevaló rózsaszín, körte formájú gyémánttal készült eljegyzési gyűrűt, melyet először még két kisebb trapéz gyémánt, majd később két nagyobb, háromszög alakú gyémánt díszített a két oldalán.


Forrás: gettyimages.com


Zoe Saldana


Zoe Saldana amerikai színésznő is egy igazán különleges eljegyzési gyűrűvel büszkélkedhet, amit a kamerák előtt is előszeretettel visel. A feltűnő, 6 karátos körte formájú smaragdot finom, apró gyémántok veszik körbe és a szakértők szerint értéke 18 000 és 32 000 dollár közé tehető.


Forrás: i.dailymail.co.uk


A 2022-es évben is növekvő trendet mutatnak az egyedi és nőies körte ékszerformák, legyen az gyűrű, fülbevaló, karkötő vagy nyaklánc. A PAVÉ kínálatában is megtalálhatjátok ezeket a fenséges darabokat. Íme egy kis ízelítő a körte alakú drágakövekkel díszített ékszereinkből!



Ékszerek: Utopia Jewels, Piero Milano, Terzihan, PAVÉ

bottom of page