top of page

Arany, ami fénylik – a nemes ékszerek legfontosabb alapanyaga

A minőségi ékszerkészítés egyik legfontosabb alappillére az arany. Biztosan hallottatok már olyan kifejezéseket, mint fehérarany, rozéarany, karát, ródium, de vajon tudjátok is, hogy pontosan mit jelentenek, és mire érdemes figyelnetek ezekkel kapcsolatban? Amennyiben a válasz „nem”, úgy most szeretnénk egy rövid összefoglalóval segítséget nyújtani a későbbiekre.


Az arany történtete és legfontosabb jellemzői


Először is egy kis történelem és kémia: az arany a természetben elemi állapotban előforduló legismertebb és legértékesebb nemesfém. A tudósok úgy vélik, hogy a Földön található összes arany szupernóvák és neutroncsillag-ütközések során keletkezett, még a Naprendszer kialakulása előtt.


Az aranyat már évezredeken át használták a gazdagság és a szépség szimbólumaként, mielőtt értékénél és adottságainál fogva valutává vált. Ezután sokáig szolgált pénznemként, ma pedig már széles körben használják az elektronika, a technológia, az orvostudomány, a fogászat, az üveggyártás és még az űrkutatás területén is. Ezek a speciális felhasználások és az arany iránt folyamatosan növekvő befektetési célú kereslet az, ami miatt továbbra is nagyon kívánatos nemesfém az ékszeriparon túl is.


Az arany szó eredete a latin aurum szóból származik, olvadáspontja 1064,43°C, tiszta állapotában folyékony halmazállapotú, viszonylag könnyen megmunkálható, ezért is használják előszeretettel ékszerek készítésére.


Ha körülnézünk az exkluzívabb ékszerüzletek kínálatában, láthatjuk, hogy többféle színű és árnyalatú aranyból készülnek ékszerek: ilyen a kalsszikus sárgaarany mellett a fehérarany, a rózsaarany vagy másnéven rozéarany, a vörösarany, vagy akár a „fekete arany”. Ezeknek részben az ötvözetük, részben a felületkezelésük adja a színét. Kíváncsi vagy, hogy ez pontosan mit jelent? Máris eláruljuk!Arany ötvözetek


Biztosan hallottatok már az arany finomságának mérésére szolgáló mértékegységről, a karátról (kt) - nem összekeverendő a gyémánt súly mértékegységeként használt karáttal (ct). Az arany ékszerek finomságát a bennük található színarany és az ötvöző anyagok arányában adják meg, a színarany részt véve 100%-nak, azaz 1000 ezreléknek. A 100%-os tisztaságú arany 24 karátos, viszont ez annyira puha anyag, hogy ékszerként szinte hordhatatlan lenne, ezért is ötvözik különböző fémekkel, mint pl. ezüsttel, rézzel és palládiummal. Ezek mind arra szolgálnak, hogy az ékszernek megfelelő keménysége legyen a viseléshez.


A vásárlók a kereskedelemben a karátszámok alapján tájékozódhatnak: a 24 karátos színaranyban 0% az ötvöző anyagok aránya, így színarany-tartalma 100%, azaz 1000 ezrelék. Ehhez viszonyul arányosan az alacsonyabb karátszámú arany ékszerek színarany-tartalma, az alábbiak szerint:


24 karát = 1000 ezrelék

22 karát = 912 ezrelék

18 karát = 750 ezrelék

14 karát = 585 ezrelék

9 karát = 375 ezrelék


Az ékszerekben található finomságjel a színarany mértéket jelöli ezrelékben, így a 750-es jel a 18 karátos aranyat, az 585 a 14 karátos aranyat jelzi.


Az arany ékszerek között a legelterjedtebbek ugyanis a 18 és 14 karátosak: a prémium ékszercégek elsősorban az előbbivel dolgoznak, míg a középkategóriájúak az utóbbival. Tartósság és viselet szempontjából nincs közöttük érzékelhető különbség, valójában csak az értékük különbözik, és ennél fogva a presztízsük.


A fentieket figyelembe véve láthatjátok, hogy az arany színe nem befolyásolja sem a karátszámot, sem pedig egy adott ékszer árát. A fehérebb vagy vörösesebb árnyalatokat úgy érik el, hogy más-más színű fémeket használnak az ötvözethez, így a fehérítéshez többek között ezüstöt, a vörösesebb árnyalatokhoz pedig rezet.


Manapság az egyik legnépszerűbb szín a fehérarany. Ennek érdekessége, hogy előállítása után még nem éri el rögtön a jól ismert hideg, „ezüstös” színét, hiszen többségében színaranyat tartalmaz, amely sárga színű, és így a fehér ötvözetekkel együtt sárgásszürke lesz az alapszíne. Ahhoz, hogy csillogó, fényes fehér (pontosabban ezüstös) színe legyen, ródium bevonatot kap, ami egy, a platinák családjába tartozó nemesfém. Hasonlóan a „fekete arany” színét sem az ötvözet adja, hanem a „fekete ródium”, vagy ruténium bevonat. Fontos tudni, hogy a ródium és a ruténium a használat intenzitásától függően lekophat, ezért a felületkezelést időnként meg kell ismételni, különösen azoknál az ékszereknél, amik kopásnak vannak kitéve (pl. karikagyűrűk).


Ékszerek: Piero Milano, Cervera Jewels, Terzian


Hogyan ápoljuk arany ékszereinket?


Sokszor felmerül a kérdés, hogy mire kell figyelni arany ékszereink ápolásánál, karbantartásánál. Az arany szerencsénkre nem egy reaktív anyag, így nem árt neki sem a sós víz, sem a gyógyvizek, normál hőmérsékleten. Leginkább az „aqua regia”-ra, azaz a Királyvízre reagál, de ezzel az anyaggal hétköznapjainkban nem találkozunk.


A házi tisztításhoz lehet kapni kifejezetten arany ékszerek tisztítására szolgáló folyadékot, ebben kell pár percig ázni hagyni ékszereinket, majd egy puha kefével megtisztítani, és egy finom ronggyal szárazra törölni. Ennek hiányában ideális otthoni tisztításra a mosogatószeres víz is, és egy puha sörtéjű fogkefe. Vigyázzunk, az arany puha anyag, könnyen karcolódhat, ezért óvatosnak kell lennünk, illetve egyes drágakövek és a gyöngyök nem bírják a kemikáliákat, így van, hogy jobb, ha csak egy nedves, esetleg mosogatószeres rongyot használunk az arany részeken!


Az alaposabb tisztításokat, polírozásrokat és felületkezeléseket már jobb szakemberre bízni, amit érdemes évente-kétévente megtennünk. Ebben is szívesen állunk rendelkezésetekre!


Ékszerek: Mattioli, Aruba kollekció

0 hozzászólás

コメント


bottom of page