top of page

Április drágaköve, avagy 5 indok, hogy Neked miért lehet szükséged gyémántra


Az áprilisban születettek olyan szerencsések, hogy az egyik legkeresettebb és legkedveltebb drágakövet tekinthetik sajátjuknak, a tisztaság és erő szimbólumát: a gyémántot.


Ez a legjobban értékelt drágakő a világon, köszönhetően kiváló adottságainak: tökéletes fényének, átlátszóságának, keménységének. Értékállóságának egyik kulcsa, hogy a létező legkeményebb dolog a Földön, 58x keményebb, mint a természetben előforduló bármilyen más anyag, nem véletlen tehát, hogy ilyen nagyfokú érdeklődés övezi. A gyémántot csak egy másik gyémánt tudja megkarcolni, nem kopik, ezáltal strapabíró, örökéletű. Különlegessége még, hogy más ásványokkal ellentétben kizárólag szénatomokból áll.


A gyémánt iránti rajongás a Kr. e. 4. században kezdődött Indiában: ekkor még ezeket a drágaköveket az ország folyóiból, patakjaiból gyűjtötték, az 1400-as évekre pedig már az európai elit divatos kiegészítőjévé vált. A csiszolt gyémántok értéke napjainkban néhány dollártól akár többmillió dollárig is terjedhet. Ha egy 1 karátos gyémántot veszünk alapul, egy gyenge minőségű kő értékének 20-25-szöröse lehet egy ugyanakkora méretű, de kiváló minőségű kő értéke. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk vele, milyen paraméterek mellett, milyen ár-érték arányban vásárolunk legbecsesebb drágakövünkből.


A gyémánt értékének meghatározói, azaz a híres "4C"


A gyémánt értékét alapvetően 4 tulajdonság határozza meg, amit „4C” néven szoktak emlegetni:


Szín (colour)

A kövek értéke jellemzően annál magasabb, minél fehérebb a színük. A gyémánt általában a sárga szín irányában tér el a fehértől (vagy pontosabban: színtelentől). Az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála az ABC betűit használó, amelyben a D-betű jelenti a legfehérebb színt.

A gyémántok a természetben a szivárvány számos színében előfordulhatnak. Lehet vörös, rózsaszín, kék, zöld, sárga stb. Ezeket "fancy gyémántoknak" nevezik, értékük nehezen meghatározható, leginkább gyűjtői jellegű.


Tisztaság (clarity)

A gyémántok tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik. Mindent, ami ilyen nagyítás mellett látható, zárványnak neveznek. Minél tisztább a kő, annál ritkább és értékesebb. Fontos tudni, hogy minden gyémántban találhatók zárványok, amik egyben annak valódiságát is igazolják. Akkor tekinthető egy kő "tökéletesen tisztának", ha ezek a zárványok 10x nagyítás alatt nem látszanak.


Méret (carat)

A karát (carat, ct) a drágakövek tömegének megadására használt mértékegység. 1 ct = 0,2 g (Nem összetévesztendő a nemesfémek finomságát jelző karáttal!). A kövek karátonkénti értéke méretük növekedésével jellemzően exponenciálisan növekszik, mivel a nagyobb méretű gyémántok előfordulása jóval ritkább.


Csiszolás (cut)

A csiszolás az az eljárás, amely során a kő természetes rejtett szépségeit, tüzét, színszórását a legjobban érvényre juttatják. A gyémánt fényszórása a briliáns (kerek) csiszolásnál a legerősebb, amely precíz számításokon, a fazetták fénytörésének optimalizálásán alapszik. A briliáns csiszolásnál a fazetták által bezárt szögek pontossága határozza meg a csiszolás minőségét. Míg a briliáns csiszolás a legértékesebb, léteznek egyéb “fancy” csiszolási formák is, melyek egy-egy ízlést, divatot szolgálnak.


Az említett tulajdonságokon kívül a gyémánt árát befolyásolják egyéb tényezők, például a zárványok jellege, illetve a gyémánt esetleges fluoreszenciája. Egy bizonyos méret felett fontos, hogy legyen hozzájuk tanúsítvány, és az sem mindegy, hogy honnan!5 ok, amiért el kellene gondolkoznod, hogy gyémántba fektess

Ha még bizonytalan vagy, hogy tulajdonképpen Neked miért is van szükséged gyémántra - még akkor is, ha nem áprilisban születtél –, adunk rá 5 indokot:

  1. A gyémánt értéke folyamatosan nő: Az elmúlt 100 évet vizsgálva láthatjuk, hogy a gyémántnak állandó az értéknövekedése, és még mindig ez az egyik legstabilabb értékhordozó. Ha az elmúlt 12 hónapot vesszük alapul, egy 1 ct súlyú, G/VS1 besorolású gyémánt értéke például közel 20%-kal nőtt.*

  2. A gyémánt viszonylag alacsony kockázatú befektetés: Az értékálló termékek iránti kereslet várhatóan a jövőben sem lanyhul, mivel a növekvő inflációs kockázatok és árfolyam-ingadozások, valamint az esetenként kiélezett politikai helyzet ezek felé húzzák a befektetési kedvet.

  3. A gyémánt örök: Ahogyan a görög eredetű neve is utal rá („adamas”): a gyémánt elpusztíthatatlan. Köszönhetően a Mohs skála szerinti 10-es keménységének, sérülésének esélye nagyon csekély, ezáltal maximális biztonságot nyújt a tulajdonosának.

  4. A gyémánt mobilis értékhordozó: Méretéből adódóan könnyen mozgatható, az aranytömbökkel ellentétben kis helyen is elfér, mindamellett az értéke magas. Világszerte bárhol, bármikor készpénzzé tehető.

  5. A gyémánt a nők legjobb barátja: Végül, de nem utolsósorban pedig, mind tudjuk, „Diamonds are a girl’s best friend”... Egy szép gyémánt ékszer mindig megdobogtatja a hölgyek szívét, így nemcsak értékálló, de a viselőjének közben örömet is tud szerezni.

Ha elég meggyőzőnek találtad érvelésünket, szeretettel várunk egy tanácsadásra üzletünkben!


*Forrás: Rapaport lista, 2021 április 23. és 2022 április 8. (pontos érték: 19,35%)


Ékszerek: Garavelli Design Italy, Piero Milano, Hulchi Belluni, PAVÉ


0 hozzászólás

Comments


bottom of page