top of page

Április drágaköve, avagy 5 indok, hogy Neked miért lehet szükséged gyémántra


Az áprilisban születettek olyan szerencsések, hogy az egyik legkeresettebb és legkedveltebb drágakövet tekinthetik sajátjuknak, a tisztaság és erő szimbólumát: a gyémántot.


Ez a legjobban értékelt drágakő a világon, köszönhetően kiváló adottságainak: tökéletes fényének, átlátszóságának, keménységének. Értékállóságának egyik kulcsa, hogy a létező legkeményebb dolog a Földön, 58x keményebb, mint a természetben előforduló bármilyen más anyag, nem véletlen tehát, hogy ilyen nagyfokú érdeklődés övezi. A gyémántot csak egy másik gyémánt tudja megkarcolni, nem kopik, ezáltal strapabíró, örökéletű. Különlegessége még, hogy más ásványokkal ellentétben kizárólag szénatomokból áll.


A gyémánt iránti rajongás a Kr. e. 4. században kezdődött Indiában: ekkor még ezeket a drágaköveket az ország folyóiból, patakjaiból gyűjtötték, az 1400-as évekre pedig már az európai elit divatos kiegészítőjévé vált. A csiszolt gyémántok értéke napjainkban néhány dollártól akár többmillió dollárig is terjedhet. Ha egy 1 karátos gyémántot veszünk alapul, egy gyenge minőségű kő értékének 20-25-szöröse lehet egy ugyanakkora méretű, de kiváló minőségű kő értéke. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk vele, milyen paraméterek mellett, milyen ár-érték arányban vásárolunk legbecsesebb drágakövünkből.


A gyémánt értékének meghatározói, azaz a híres "4C"


A gyémánt értékét alapvetően 4 tulajdonság határozza meg, amit „4C” néven szoktak emlegetni:


Szín (colour)

A kövek értéke jellemzően annál magasabb, minél fehérebb a színük. A gyémánt általában a sárga szín irányában tér el a fehértől (vagy pontosabban: színtelentől). Az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála az ABC betűit használó, amelyben a D-betű jelenti a legfehérebb színt.

A gyémántok a természetben a szivárvány számos színében előfordulhatnak. Lehet vörös, rózsaszín, kék, zöld, sárga stb. Ezeket "fancy gyémántoknak" nevezik, értékük nehezen meghatározható, leginkább gyűjtői jellegű.


Tisztaság (clarity)

A gyémántok tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik. Mindent, ami ilyen nagyítás mellett látható, zárványnak neveznek. Minél tisztább a kő, annál ritkább és értékesebb. Fontos tudni, hogy minden gyémántban találhatók zárványok, amik egyben annak valódiságát is igazolják. Akkor tekinthető egy kő "tökéletesen tisztának", ha ezek a zárványok 10x nagyítás alatt nem látszanak.


Méret (carat)

A karát (carat, ct) a drágakövek tömegének megadására használt mértékegység. 1 ct = 0,2 g (Nem összetévesztendő a nemesfémek finomságát jelző karáttal!). A kövek karátonkénti értéke méretük növekedésével jellemzően exponenciálisan növekszik, mivel a nagyobb méretű gyémántok előfordulása jóval ritkább.


Csiszolás (cut)

A csiszolás az az eljárás, amely során a kő természetes rejtett szépségeit, tüzét, színszórását a legjobban érvényre juttatják. A gyémánt fényszórása a briliáns (kerek) csiszolásnál a legerősebb, amely precíz számításokon, a fazetták fénytörésének optimalizálásán alapszik. A briliáns csiszolásnál a fazetták által bezárt szögek pontossága határozza meg a csiszolás minőségét. Míg a briliáns csiszolás a legértékesebb, léteznek egyéb “fancy” csiszolási formák is, melyek egy-egy ízlést, divatot szolgálnak.


Az említett tulajdonságokon kívül a gyémánt árát befolyásolják egyéb tényezők, például a zárványok jellege, illetve a gyémánt esetleges fluoreszenciája. Egy bizonyos méret felett fontos, hogy legyen hozzájuk tanúsítvány, és az sem mindegy, hogy honnan!



5 ok, amiért el kellene gondolkoznod, hogy gyémántba fektess

Ha még bizonytalan vagy, hogy tulajdonképpen Neked miért is van szükséged gyémántra - még akkor is, ha nem áprilisban születtél –, adunk rá 5 indokot:

  1. A gyémánt értéke folyamatosan nő: Az elmúlt 100 évet vizsgálva láthatjuk, hogy a gyémántnak állandó az értéknövekedése, és még mindig ez az egyik legstabilabb értékhordozó. Ha az elmúlt 12 hónapot vesszük alapul, egy 1 ct súlyú, G/VS1 besorolású gyémánt értéke például közel 20%-kal nőtt.*

  2. A gyémánt viszonylag alacsony kockázatú befektetés: Az értékálló termékek iránti kereslet várhatóan a jövőben sem lanyhul, mivel a növekvő inflációs kockázatok és árfolyam-ingadozások, valamint az esetenként kiélezett politikai helyzet ezek felé húzzák a befektetési kedvet.

  3. A gyémánt örök: Ahogyan a görög eredetű neve is utal rá („adamas”): a gyémánt elpusztíthatatlan. Köszönhetően a Mohs skála szerinti 10-es keménységének, sérülésének esélye nagyon csekély, ezáltal maximális biztonságot nyújt a tulajdonosának.

  4. A gyémánt mobilis értékhordozó: Méretéből adódóan könnyen mozgatható, az aranytömbökkel ellentétben kis helyen is elfér, mindamellett az értéke magas. Világszerte bárhol, bármikor készpénzzé tehető.

  5. A gyémánt a nők legjobb barátja: Végül, de nem utolsósorban pedig, mind tudjuk, „Diamonds are a girl’s best friend”... Egy szép gyémánt ékszer mindig megdobogtatja a hölgyek szívét, így nemcsak értékálló, de a viselőjének közben örömet is tud szerezni.

Ha elég meggyőzőnek találtad érvelésünket, szeretettel várunk egy tanácsadásra üzletünkben!


*Forrás: Rapaport lista, 2021 április 23. és 2022 április 8. (pontos érték: 19,35%)


Ékszerek: Garavelli Design Italy, Piero Milano, Hulchi Belluni, PAVÉ


0 hozzászólás
bottom of page