top of page

Csillogó gyémántcsodák, méregdrága smaragdok és gyöngyöző prosecco -

Egy napunk a VicenzaOro ékszerkiállításon


A PAVÉ Ékszerszalon közel tizenöt évre visszanyúló története során sok dicséretet kaptunk a gondosan válogatott, ízlésesen összeállított ékszerkollekciónkra. Amikor valamelyik vásárlónk azt mondja, szerinte mi vagyunk a legszebb ékszerüzlet Budapesten, az mindig megdobogtatja a szívünket. A partnerek kiválasztása és az ékszerkészlet összeállítása nem könnyű feladat. Ha szívesen hallanál többet ennek folyamatáról, olvasd el rövid összefoglalónkat legutóbbi "bevásárlóutunkról".

A legtöbb és legfontosabb üzleti partnerünket Olaszországban, a VicenzaOro ékszerkiállításon ismertük meg hosszú évek alatt. Ez Európa egyik legjelentősebb ékszervására ma, nemzetközi kiállítókkal a világ minden tájáról.

Abban a kivételes helyzetben lehetünk, hogy a kiállítás szervezői beválasztottak minket a nemzetközi VIP delegációba, és gondoskodnak a teljes kényelmünkről, sőt, még a szórakoztatásunkról is. Bár ez nagyban megkönnyíti a helyzetünket, azért a vásáron töltött három nap, és az azt megelőző tervezés kemény munkával telik.A vásárra csak szakmabeliek jöhetnek, tehát ez egy B2B rendezvény. A más-más kategóriájú termékeket képviselő cégek kínálatát különböző pavilonokban tekinthetjük meg, a divat- és ezüstékszerektől kezdve a középkategóriás arany ékszereken át egészen a legimpozánsabb luxus ékszerekig és a legkülönlegesebb drágakövekig.

A mi fő fókuszunk a magas kategóriájú ékszereket felvonultató pavilon, valamint vásárlóink különleges igényeihez a drágaköves pavilonban keresünk “hozzávalókat”.


Az ékszerkiállításra reggel érkezünk, de szerencsére az olasz “időzónához” igazítva, így nem kell hajnalok hajnalán kelnünk. Nagyjából 10 órakor jutunk be, szigorú biztonsági ellenőrzések után.

Az óriási értékek miatt kiemelten fontos a biztonság, hiszen egy-egy standon sokszor többmillió eurós ékszerkészlet található.

Miután átjutottunk az ellenőrzésen, végre kezdődhet az egésznapos munka. A kiállításon az egyes standok kívülről olyanok, mint egy-egy ékszerüzlet kirakata, belül viszont már az üzleti konstrukcióhoz vannak igazítva. Az ékszerkollekciókat íróasztaloknál, tálcákon mutatják be, és az óriási kínálat miatt nagyon hatékonyan kell válogatnunk. Ez első hallásra könnyű feladatnak tűnhet, de valójában egy nagyon nehéz és fárasztó, számunkra mégis kellemes procedúra, hiszen imádjuk a gyönyörű ékszereket. Ilyenkor villámgyorsan végig kell gondolnunk, mi egészítené ki legjobban a kínálatunkat, mi tetszene leginkább a vásárlóinknak, mi képviseli a legjobb ár-érték arányt, illetve milyen árkategóriára van leginkább kereslet.

Egy nagyon feltűnő gyémánt nyakékre például sokkal inkább van igény a Távol-Keleten vagy Amerikában, míg Magyarországon inkább a hétköznapokon is viselhető, ugyanakkor kifinomult és minőségi darabokat keresik az igényes vásárlók.

Mindamellett előfordul, hogy valaki egy nagyon egyedi, kiemelkedően magas értékű ékszert szeretne vásárolni, és ilyenkor fontos, hogy ismerjük a beszerzési forrást, ezért ezeket a kuriózumokat is nagy előszeretettel tanulmányozzuk. Fontosnak tartjuk a személyre szabott ékszertanácsadást, és büszkék vagyunk rá, hogy minden régi és új vásárlónk álmát megvalósítjuk legjobb tudásunk szerint, azaz előbb-utóbb megtaláljuk vagy elkészítjük a számukra tökéletes ékszert.Az állandó árukészletünk összeállításánál végső soron a saját ízlésvilágunkra, megérzéseinkre és sokéves tapasztalatunkra hagyatkozunk. A kiválasztott ékszereket folyamatosan egy külön tálcán gyűjtjük, és általában 1,5-2 óra válogatás után (cégenként!) kapunk ezekről egy listát, majd pár nappal később egy dokumentumot fényképekkel, pontos adatokkal és árakkal. A megrendelés véglegesítése már azután történik, hogy hazautaztunk, és innentől még nagyjából két-három hónap, mire az új készlet az üzletünkbe kerül.


Bár az előkészületeinket megkönnyítik az online felületek és a katalógusok, mégis elengedhetetlennek tartjuk, hogy élőben is lássuk az ékszereket. Teljesen más kézbe fogni az egyes darabokat, érezni azok minőségét, és látni, hogyan mutatnak felvéve. Ez különösen fontos azoknál az ékszereknél is, amiket adott esetben nem válogatunk bele a készletünkbe, de igény esetén nyugodt szívvel és hitelesen szeretnénk ajánlani az érdeklődőinknek megrendelésre. A másik fontos szempont, amiért szeretünk személyesen jelen lenni, az az emberi tényező.

Közel másfél évtized után a partnereinkkel már kialakult egy nagyon mély bizalom, szinte már barátainknak mondhatjuk őket, ami egyben nagyfokú rugalmasságot is biztosít a számunkra.

Ez a vásárlóinknak is megkönnyíti a helyzetét, mert kérésünkre elküldenek nekik egy-egy ékszert megtekintésre anyagi elköteleződés nélkül is, vagy előre hoznak egy-egy sürgős megrendelést, de hosszan lehetne sorolni, mennyi segítséget kaptunk még az évek során. Az ékszeripar azon belterjes szakmák egyike, ahol a bizalomnak, az őszinteségnek és a hitelességnek kiemelten nagy súlya van, ami nem meglepő, ha belegondolunk, mekkora értékekről van szó.Az üzleti szempontokon túl az sem elhanyagolható a vásáron való részvételnél, hogy ilyenkor tudunk igazán tanulni a trendekről, a piaci folyamatokról, mert minden tankönyvnél és újságcikknél többet ér meghallgatni első kézből a tervezők, gyártók és a kereskedők, valamint a cégtulajdonosok tapasztalatait. A szervezők oktató előadásokat is tartanak a legújabb fejlesztésekről, trendekről, mint például a sokakat megosztó laboratóriumi gyémántokról, vagy az influenszerek szerepéről az ékszeriparban.


Miután letudtuk a napi 3-4 többórás találkozót, és már nehezünkre esik összerakni egy szép kerek mondatot, mert beszélni is alig tudunk a fáradtságtól, a vásár előtti bárnál töltünk 30-40 percet levezetésül, ahol proseccot, aperol spritzet és camparit szolgálnak fel a résztvevőknek, és egy szuper veterán dj gondoskodik a jó hangulatról. Ilyenkor néha még táncra is perdülünk, majd visszamegyünk a transzfer busszal a szállodába,

Ha van még egy kis maradék energiánk, bemegyünk az óvárosba vacsorázni, vagy valamelyik kedvenc környékbeli éttermünkbe.

Az egyik ilyen egy fantasztikus halétterem, a Storione, a másik pedig a festői szépségű Il Castello étterem Sovizzoban, ahova a Garavelli partnercég szokott meghívni minket minden évben, ez már egyfajta közös rituálénk. Sajnos az idén egy másik elfoglaltságuk miatt nem tudtak részt venni a vásáron, így ez a program ezúttal elmaradt.Az egésznapos programot általában még két napon át megismételjük, és ha már minden találkozót kipipáltunk, és marad még egy kis időnk, akkor sétálgatunk még egy darabig a vásáron, beszerzünk pár apróságot, alkatrészeket, ékszerdobozokat, vagy meghallgatunk egy-két szakmai előadást.

A covid előtti években a vásár rendszerint szervezett koktélfogadást is a gyönyörű Basilica Palladianaban, illetve különböző kulturális programokat a vendégül látott nemzetközi delegáció tagjainak.

Az egyik legemlékezetesebb a Ludovico Einaudi zongoraest volt a Teatro Olimpico színházban, ami egy gyönyörű épület egy nagyon különleges színpaddal Vicenza belvárosában. Ha a környéken jártok, mindenképpen érdemes megnézni. A csodálatos Einaudit valószínűleg nem kell bemutatnunk, de ha nem ismernétek, ő szerezte többek között az Életrevalók című film zenéjét.Minden alkalommal tervezzük, hogy vásárolgatunk is egy kicsit, mert az olasz divat szerintünk felülmúlhatatlan, de erre általában nem marad időnk. Visszatérünk Budapestre, ahol addigra már egy rakás új feladat vár ránk…


Kíváncsi vagy, hogy az idei vásáron mi volt számunkra a legemlékezetesebb? Talán az a kis finom smaragd fülbevaló, amit a Piero Milano partnercégnél próbáltunk. A bedugós részénél egy-egy szív alakú gyémánt díszítette, és ezeken csüngött egy-egy kb. 10x12 mm-es “smaragd csiszolású” (azaz négyszögletű, fazettált csiszolású) kolumbiai smaragd.

A fülbevalónál már csak az ára volt szebb, közel egymillió dollár. Láttunk már csodákat, de ettől még nekünk is leesett az állunk.

Hát igen, a kolumbiai smaragd ritka, és ezek azon kevés kövek közé tartoztak, melyek semmilyen feljavító kezelést nem kaptak, gyönyörű mélyzöld színük van, és a tisztaságuk is kiváló.

Egy darab ilyen kő is ritka lenne ezekkel a paraméterekkel, de párban még annál is nagyobb kuriózumnak számítanak. Hát erre még egy (jó) darabig spórolnunk kell…Hamarosan jelentkezünk egy kis olvasnivalóval az aktuális ékszertrendekről is. Ha van olyan téma, amiről szívesen hallanátok többet, kérlek írjatok nekünk!


Addig is Viva Italia, na és persze Carpe Diem!0 hozzászólás

Opmerkingen


bottom of page