Keresés

A gyémánt a nők legjobb barátja ...de miért ne lehetne a férfiaké is?

Bizonyára Ön is vásárolt már, vagy kapott ajándékba gyémánt ékszert, és talán felmerült Önben néhány kérdés annak értékével, illetve értékállóságával kapcsolatban. Mi a Pavé Ékszerszalonban számos ilyen kérdéssel szembesültünk, és úgy láttuk, hogy sok tévhit kering a gyémánt befektetésről, gyémánt ékszerekről a köztudatban. Ezért is szeretnénk segítséget adni, hogy Ön is a legmegfelelőbb döntést tudja hozni vásárlása során, hogy az ajándék ne csak szép legyen, hanem értékálló is.

Melyek azok az érvek, amik a gyémántbefektetés mellett szólnak?

  • A gyémánt olyan értékhordozó, amely az aranytömbökkel ellentétben kis helyen is elfér, könnyen szállítható és ékszerbe foglalva viselni lehet.

  • Strapabíró, nem kopik, nem fenyegeti az elértéktelenedés.

  • A piaci értéke stabil, így számos luxus ajándékkal szemben várhatóan generációk múlva is értéket képvisel majd. – A gyémántok értékének alakulásáról bővebben itt olvashat

  • Egy gyémánt ékszer átalakítható, ha változnak a divattrendek

  • Az értékálló termékek iránti kereslet várhatóan a jövőben sem csappan meg, mivel a növekvő inflációs kockázatok ezek felé húzzák a befektetési kedvet.

  • A gyémánt nem csak anyagilag jó befektetés – egy szép ékszer mindig megdobogtatja a hölgyek szívét…

.

De mi is határozza meg a gyémánt értékét?

Gondolta volna, hogy egy adott nagyságú gyémánt értéke akár párezer forinttól sok millióig terjedhet? Legbecsesebb kövünk értéke nemcsak annak méretétől függ, hanem színétől, tisztaságától, valamint csiszolásának minőségétől, pontosságától. Az említett tulajdonságokon kívül a gyémánt árát befolyásolja a kereslet és kínálat mértéke, azonban értéke viszonylag stabil, nagy árkilengések jellemzően nem, vagy csak ritkán fordulnak elő.
A drágakőként felhasznált gyémánt értékét elsősorban a „4C” alapján határozzák meg:

Colour (szín) • Clarity (tisztaság) • Carat (tömege karátban) • Cut (csiszolás)

Emellett azonban vannak további tulajdonságok, amik befolyásolhatják a gyémánt értékét, például hogy fluoreszkál-e UV fény alatt.

Szín (colour)

A kövek értéke jellemzően annál magasabb, minél fehérebb a színük. A gyémánt általában a sárga szín irányában tér el a fehértől. Az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála az ABC betűit használó, amelyben a D-betű jelenti a legfehérebb színt. D-H-ig a kő fehérnek számít, ezután következnek az I, J gyengén árnyalt fehér, majd a sárgásabb árnyalatok.

A gyémántok a természetben a szivárvány számos színében előfordulhatnak. Lehet vörös, rózsaszín, kék, zöld, sárga stb. Ezeket " fancy gyémántoknak" nevezik, értékük nehezen meghatározható, leginkább gyűjtői jellegű. Jelenleg különösen divatos a barna, fekete és fehér gyémánt kombinálása egy-egy ékszeren.

Tisztaság (clarity)

A gyémántok tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik. Mindent, ami ilyen nagyítás mellett látható, zárványnak neveznek. Minél tisztább a kő, annál ritkább és értékesebb.

Méret (carat)

A karát (carat, ct) a drágakövek tömegének megadására használt mértékegység. 1 ct = 0,2 g (Nem összetévesztendő a nemesfémek finomságát jelző karáttal!) A gyémántárakat karátonként szokták megadni. A kövek értéke méretük növekedésével jellemzően exponenciálisan növekszik, mivel a nagyobb méretű gyémántok előfordulása jóval ritkább.

Csiszolás (cut)

A csiszolás az az eljárás, amely során a kő természetes rejtett szépségeit, tüzét, színszórását a legjobban érvényre juttatják. A gyémánt fényszórása a brilliáns (kerek) csiszolásnál a legerősebb, amely precíz számításokon, a fazetták fénytörésének optimalizálásán alapszik. A briliáns csiszolásnál a fazetták által bezárt szögek pontossága határozza meg a csiszolás minőségét.

Egyéb csiszolási formák is vannak, amelyek inkább egy-egy ízlést vagy divatot szolgálnak.

A Certificate-ról: certifikátot ugyan nem kötelező adni, azonban az garanciaként szolgál arra, hogy valóban azt kapjuk, amire számítunk. Fontos, hogy gyémántot illetve gyémánt ékszert csak megbízható forrásból vásároljunk, vagy adott esetben vizsgáltassuk be gyakorlott szakértővel! Egy kereskedő saját tanúsítványa az ő személyes garanciáját jelenti, valós értéke a nemzetközi, minősített intézmények (pl. GIA, HRD) hivatalos certifikátjának van. Vannak azonban olyan nemzetközi intézmények, melyeknek hangzatos nevük ellenére rossz a szakmai megítésük, tanúsítványuk nem megbízható, ezért mindig legyünk körültekintőek.

Az elismert tanúsítványoknak magas a díja, így jellemezően csak 1 ct nagyságot meghaladó kövekre szokták igényelni. A hivatalos nemzetközi certifikátnak tartalmaznia kell a kő pontos megnevezését, legfontosabb tulajdonságait, sorszámmal, dátummal, a kiállítás helyével, a zárványokat bemutató ábrával vagy fotóval, a kiállító intézmény és személy nevével, hologramjával, és/vagy aláírásával ellátva.

Többet szeretne tudni? Olvassa el részletesebb információs anyagunkat itt.

#gyemant #szin #tisztasag #carat #csiszolas #fluoreszencia #tanusitvany #giaFELIRATKOZÁS HÍRLEVELÜNKRE

PAVÉ ÉKSZERSZALON – 1051 BUDAPEST, VIGADÓ U. 4–6. | TEL +36 20 535 7947 | EMAIL INFO@PAVE.HU

  • Facebook
  • Instagram

© 2020 PAVÉ